blues budak utara - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger - Blog Makanan di Labuan |
- blues budak utara - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger
- La-TaHZaN: KL - <b>Labuan</b> - KK - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger
- Blog <b>Makanan di Labuan</b>: Zia Anis - Blog <b>Makanan di</b> Kelantan <b>...</b>
- Idris - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger
blues budak utara - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger Posted: 03 Feb 2014 01:36 AM PST assalamualaikum..hari ni nk cite pasal makanan pelik lagi..lagi2 makanan pelik... macam xde cite lain..haha.. best jugak mengenali makanan2 pelik di dunia ni... kadang2 jika kite fikir fikir,, macam dah tak ade makanan lain dorang boleh makan.banyak lagi makanan suci yang lain tp binatang yg jijik tu jugak dia nk ngapp.. abih mnde nk ngapp.. so jum layan gambar kat bawah.... labah-labah goreng yang rangup (eeeeisss) sate kala jengking ulat kepompong bakar guess what? daging anak babi bakar(eeeeiss fetus babi. eeii geli nye... otak babi(elok la tuu..nanti otak tu mcm bab*) telur yang hampir menetas pun tibai!! kerengga goreng(lepas mam boleh ramping kot) telur kerengga jeruk anak tikus...kononnya bagus untuk kesihatan sup kucing...ngeeee(x sanggup) daging anjing yang belum dimasak kepala anjing sup kencing itik tapak sulaiman bakar darah ular kopi dari najis musang yg dkenali sbgai kopi luwak..kopi ni dari indonesia. blood pudding.. sosej yang dperbuat dari darah.. | ||||||||||||||||||||||||||
La-TaHZaN: KL - <b>Labuan</b> - KK - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger Posted: 12 Feb 2014 01:13 AM PST Assalamualaikum dan salam sejahtera, Rasanya sudah banyak pos mengenai jalan jalan ke luar Negara, dan pos kali ini saya membawa anda nun jauh ke Kelantan…Kalau naik kenderaan seperti bas, kereta memakan masa 8 jam daripada Kuala Lumpur, tapi hanya 45minit sahaja menggunakan pesawat Mas, Air Asia atau Firefly. Banyak orang mengaitkan Kelantan dengan makanan yang pelik, manis dan "sedap/best". Ya, memang kebanyakan makanan orang Kelantan pelik, manis dan sedap (mengikut selera saya). Mungkin ini dipengaruhi oleh factor kedudukannya yang berjiran dengan Thailand…dan juga factor kekreatifan orang Kelantan. Kuih Muih Kalau ke Kelantan dan tak singgah di Pasar Siti Khadijah memang tak sah. Dan saya setiap kali balik Kelantan memang akan ke pasar ini. Sebabnya ingin membeli aneka kuih muih. Disini anda boleh juga membeli pelbagai jenis kuih muih yang berbagai bentuk dan warna. Kuih Badak, Kuih Lompat Tikam, Kuih Serabe (Serabai), Kuih Mulong (buah Melaka), Tepong Boko (Talam Santan), Nekbat, Akok kedut (paling sedap), akak pandan, ambon, mihun talam, pulut manis, pulut bakar, Kuih Katon, Buah Tanjong, Tahi Itik, Pulut Seri Kaya, Cik Mek, aneka nasi bungkus dan lain-lain. Memang rasa nak beli semua…huhu..dan harganya adalah bermula daripada 50sen hingga RM2 sahaja…tiada yang lebih daripada harga tersebut. Murah bukan? Dan peniaga nya adalah semua wanita yang akan memulakan perniagaan seawal 8 pagi…jika dah petang macam tu banyak kuih dah habis… Laksa dan Laksam, Laksa Kelantan mungkin sedikit berbeza dengan laksa negeri lain…iaitu kuahnya pekat, bersantan, dan bahan utama ikan selayang…dan ianya dimakan dengan laksa khas Kelantan..laksa beras…Dan harga sekilo laksa Cuma RM2-RM3 sahaja. Ada kilang yang membuat laksa dan laksam ini di Beris Bachok. Ianya dimakan dengan belacan, sedikit garam, dan ulam-ulaman seperti bunga kantan, daun kesum, timun, kacang panjang dan daun serai pokok (bukan serai lemongrass yer). Memang sedap menjilat jari dan yang paling saya suka ialah Laksa Maheran Tingkat 1, Pasar Siti Khadijah. Dan laksa ini juga dijadikan hidangan untuk kenduri menyambut menantu, kenduri sambut YB,…dan lain-lain. Manakala laksam pulak boleh juga dibuat sendiri selain dibeli, iaitu batter yang dikukus, digulung, sejukkan dan dipotong menggunakan gunting..Memang wallah..dan jangan tak tahu laksa dan laksam makanan orang Kelantan tak kira untuk sarapan, minum petang atau makan malam. Nasi kerabu Sebut nasi kerabu siapa tak kenal kan..semua kenal terutama rakyat Kelantan yang sebati dengan nasi kerabu sejak kecil. Nasi kerabu juga boleh dimakan tak kira untuk sarapan, lunch atau dinner…memang boleh masuk. Dan nasi kerabu ada pelbagai jenis iaitu nasi kerabu tumis (biru atau kuning), nasi kerabu hitam (tanpa tumis, tapi warnanya biru) dan nasi kerabu siam (banyak cili). Dan dikelantan sememangnya rakyatnya suka makan nasik…nasik dan nasik…jesteru itu setiap 400 meter anda akan temui banyak gerai menjual nasi bungkus untuk sarapan pagi…di pondok2 kecil atau gerai kecil. Harga sebungkus nasi kerabu ialah bermula daripada RM1 hingga RM6 iaitu yang pakej cukup seperti ayam goreng panas, solok lada sebiji, sebiji bawang putih jeruk, kerepok goreng, dan bumbu pelengkapnya. Dan ianya dibungkus dengan kertas berwarna perang tu, sebab bungkus dengan polisterin tak "kick". Nasi Berlauk Di Kelantan juga anda akan dihidangkan atau boleh membeli nasi berlauk pagi yang dijual di tepi jalan atau di warung kopi. Nasi berlauk memang kegemaran saya…memang boleh menambah tau terutama jika lauk ikan aye gulai lemak kuning..huhuhu…Selain itu ada juga lauk lain seperti gulai ayam, gulai serati. Di sini juga terdapat nasi Kak Wok, Nasi Tumpang dan Nasi Paku…jangan terkejut kerana nasik bungkus tidak disematkan getah urat tapi disematkan paku….Ya…"real nail" yang buat rumah tu… Nasi Kukus Ni satu lagi nasi yang boleh menghilang niat diet..nasi kukus ialah sejenis nasi menggunakan beras siam dan dikukus..tidak ditanak yer..dan dihidangkan bersama ayam goreng berempah panas-panas, kuah kari dan sambal belacan serta 2 hiris timun. Tadaa…memang sedap. Banyak restoran nasi kukus yang terkenal di Kelantan seperti Nasi Kukus Zeeman dan Nasi Kukus Rizal. Nasi Ulam Nasi kampong yang dihidangkan bersama ikan singgang, ikan keli goreng, ikan keli gulai daun kesom, budu dan pelbagai ulam-ulaman seperti pegaga, timun, selom, daun serai, terung rebus, dan dll. Memang fuhh…sedap…Alhamdulilah. Colek Colek memang terkenal dan makin menjadi-jadi di bulan Ramadhan..biasanya restoran atau warung yang menjual colek akan dipenuhi warga masjid yang pulang terawih dan berlanjutan ke pagi..atau sehingga colek habis…siapa cepat dia dapat. Colek ialah makanan sepeti seafood yang digoreng dan dimakan bersama ayam bakar , sos cili dan timun serta salad. Rasanya itu sahaja…Melanconglah di dalam Negara, semua ada disini…tapi ingat makan jangan berlebihan… Cheers, Zia Anis | ||||||||||||||||||||||||||
Blog <b>Makanan di Labuan</b>: Zia Anis - Blog <b>Makanan di</b> Kelantan <b>...</b> Posted: 12 Feb 2014 03:40 PM PST Assalamualaikum dan salam sejahtera, Rasanya sudah banyak pos mengenai jalan jalan ke luar Negara, dan pos kali ini saya membawa anda nun jauh ke Kelantan…Kalau naik kenderaan seperti bas, kereta memakan masa 8 jam daripada Kuala Lumpur, tapi hanya 45minit sahaja menggunakan pesawat Mas, Air Asia atau Firefly. Banyak orang mengaitkan Kelantan dengan makanan yang pelik, manis dan "sedap/best". Ya, memang kebanyakan makanan orang Kelantan pelik, manis dan sedap (mengikut selera saya). Mungkin ini dipengaruhi oleh factor kedudukannya yang berjiran dengan Thailand…dan juga factor kekreatifan orang Kelantan. Kuih Muih Kalau ke Kelantan dan tak singgah di Pasar Siti Khadijah memang tak sah. Dan saya setiap kali balik Kelantan memang akan ke pasar ini. Sebabnya ingin membeli aneka kuih muih. Disini anda boleh juga membeli pelbagai jenis kuih muih yang berbagai bentuk dan warna. Kuih Badak, Kuih Lompat Tikam, Kuih Serabe (Serabai), Kuih Mulong (buah Melaka), Tepong Boko (Talam Santan), Nekbat, Akok kedut (paling sedap), akak pandan, ambon, mihun talam, pulut manis, pulut bakar, Kuih Katon, Buah Tanjong, Tahi Itik, Pulut Seri Kaya, Cik Mek, aneka nasi bungkus dan lain-lain. Memang rasa nak beli semua…huhu..dan harganya adalah bermula daripada 50sen hingga RM2 sahaja…tiada yang lebih daripada harga tersebut. Murah bukan? Dan peniaga nya adalah semua wanita yang akan memulakan perniagaan seawal 8 pagi…jika dah petang macam tu banyak kuih dah habis… Laksa dan Laksam, Laksa Kelantan mungkin sedikit berbeza dengan laksa negeri lain…iaitu kuahnya pekat, bersantan, dan bahan utama ikan selayang…dan ianya dimakan dengan laksa khas Kelantan..laksa beras…Dan harga sekilo laksa Cuma RM2-RM3 sahaja. Ada kilang yang membuat laksa dan laksam ini di Beris Bachok. Ianya dimakan dengan belacan, sedikit garam, dan ulam-ulaman seperti bunga kantan, daun kesum, timun, kacang panjang dan daun serai pokok (bukan serai lemongrass yer). Memang sedap menjilat jari dan yang paling saya suka ialah Laksa Maheran Tingkat 1, Pasar Siti Khadijah. Dan laksa ini juga dijadikan hidangan untuk kenduri menyambut menantu, kenduri sambut YB,…dan lain-lain. Manakala laksam pulak boleh juga dibuat sendiri selain dibeli, iaitu batter yang dikukus, digulung, sejukkan dan dipotong menggunakan gunting..Memang wallah..dan jangan tak tahu laksa dan laksam makanan orang Kelantan tak kira untuk sarapan, minum petang atau makan malam. Nasi kerabu Sebut nasi kerabu siapa tak kenal kan..semua kenal terutama rakyat Kelantan yang sebati dengan nasi kerabu sejak kecil. Nasi kerabu juga boleh dimakan tak kira untuk sarapan, lunch atau dinner…memang boleh masuk. Dan nasi kerabu ada pelbagai jenis iaitu nasi kerabu tumis (biru atau kuning), nasi kerabu hitam (tanpa tumis, tapi warnanya biru) dan nasi kerabu siam (banyak cili). Dan dikelantan sememangnya rakyatnya suka makan nasik…nasik dan nasik…jesteru itu setiap 400 meter anda akan temui banyak gerai menjual nasi bungkus untuk sarapan pagi…di pondok2 kecil atau gerai kecil. Harga sebungkus nasi kerabu ialah bermula daripada RM1 hingga RM6 iaitu yang pakej cukup seperti ayam goreng panas, solok lada sebiji, sebiji bawang putih jeruk, kerepok goreng, dan bumbu pelengkapnya. Dan ianya dibungkus dengan kertas berwarna perang tu, sebab bungkus dengan polisterin tak "kick". Nasi Berlauk Di Kelantan juga anda akan dihidangkan atau boleh membeli nasi berlauk pagi yang dijual di tepi jalan atau di warung kopi. Nasi berlauk memang kegemaran saya…memang boleh menambah tau terutama jika lauk ikan aye gulai lemak kuning..huhuhu…Selain itu ada juga lauk lain seperti gulai ayam, gulai serati. Di sini juga terdapat nasi Kak Wok, Nasi Tumpang dan Nasi Paku…jangan terkejut kerana nasik bungkus tidak disematkan getah urat tapi disematkan paku….Ya…"real nail" yang buat rumah tu… Nasi Kukus Ni satu lagi nasi yang boleh menghilang niat diet..nasi kukus ialah sejenis nasi menggunakan beras siam dan dikukus..tidak ditanak yer..dan dihidangkan bersama ayam goreng berempah panas-panas, kuah kari dan sambal belacan serta 2 hiris timun. Tadaa…memang sedap. Banyak restoran nasi kukus yang terkenal di Kelantan seperti Nasi Kukus Zeeman dan Nasi Kukus Rizal. Nasi Ulam Nasi kampong yang dihidangkan bersama ikan singgang, ikan keli goreng, ikan keli gulai daun kesom, budu dan pelbagai ulam-ulaman seperti pegaga, timun, selom, daun serai, terung rebus, dan dll. Memang fuhh…sedap…Alhamdulilah. Colek Colek memang terkenal dan makin menjadi-jadi di bulan Ramadhan..biasanya restoran atau warung yang menjual colek akan dipenuhi warga masjid yang pulang terawih dan berlanjutan ke pagi..atau sehingga colek habis…siapa cepat dia dapat. Colek ialah makanan sepeti seafood yang digoreng dan dimakan bersama ayam bakar , sos cili dan timun serta salad. Rasanya itu sahaja…Melanconglah di dalam Negara, semua ada disini…tapi ingat makan jangan berlebihan… Cheers, Zia Anis | ||||||||||||||||||||||||||
Idris - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger Posted: 10 Feb 2014 11:18 AM PST Perjalanan ke Flores (NTT) desember kemarin benar-benar mengubah hidup saya. Saya kembali diajarkan tentang kesederhanaan, tentang ketulusan, tentang betapa pentingnya "take and give" terhadap alam. Saya menemukan kembali optimisme untuk membangun Indonesia yang lebih baik, di mata para penduduk kampung komodo, nyata terasa bahwa mimpi para founding fathers negara ini belum mati. mimpi itu tetap mengalir hingga di timur republik ini semangat yang tak pernah padam di hati para awak kapal yang saya tumpangi, hal itu saya dapati ketika suatu malam seusai makan saya iseng bertanya kepada salah satu ABK, "Bapak Bangga tidak jadi orang Indonesia?" for your info guys, NTT adalah salah satu daerah di Indonesia yang saya termenung dan sadar. "IRONIS mengingat NTT adalah daerah termiskin di Indonesia, Banyak orang Indonesia yang pergi liburan Ada beberapa tempat di perjalanan ini yang melekat di hati saya 1. Pulau Satonda
Pulau ini unik dan keren! karena cahaya matahari tidak tembus maka mahluk hidup 2. Gili Laba what i can say about this place adalah panorama landscape
18 jam terombang-ambing di lautan tadi ternyata belum
Tadaaa!! WE ARE ON TOP OF THE GILI LABA!! ketika sampai di puncak Gili Laba saya merinding.. Takjub dan tidak mampu berkata-kata karena saking indahnya saya menitikkan air mata, foto diatas adalah dimana momen itu sedang berlangsung dan ternyata diabadikan oleh Kajol, saya baru sadar foto diatas diambil ketika sudah sampai di Labuan Bajo. ketika turun dari Gili Laba dan melanjutkan perjalanan ke-Pink Beach, serta pulau Komodo, saya menulis footnotes ini di handphones saya.. "seandainya orang Indonesia melihat apa yang saat ini saya lihat, mungkin mereka berhenti pesimis dengan negara ini, melihat Indonesia yang bukan hanya Jakarta, Bandung, Surabaya, Jogja, Semarang, Indonesia yang bukan hanya pulau Jawa. kalau ada yang bilang kita tidak punya potensi maka dia BUTA. tidak usah takut kalau kita belum mampu memaksimalkan potensi tersebut kita punya banyak waktu, trust me, Indonesia akan terus ada ketika kita tak henti memperjuangkannya. memang Indonesia tidak sempurna banyak kurangnya tapi negara lain juga punya kebobrokan sendiri. Indonesia itu tidak jelek-jelek amat, HANYA SAJA kita terlalu fokus pada kekurangan itu sehingga lupa untuk fokus pada potensi-potensi yang ada."
3. Rinca the Island of Wilderness Akhirnya kami berhasil menjejakkan kaki di pulau ini,
Ketegangan bermula ketika datang rombongan dari salah satu Bank Disini saya berkenalan dengan Pak Dino salah satu Ranger/Jagawana
4. Labuan Bajo Labuan Bajo, adalah tempat dimana akhirnya kapal kami berlabuh setelah berlayar selama 5 hari, mengarungi ganasnya laut Sumbawa, melihat cakrawala berbeda di tiap harinya, serta bertemu dengan traveller dari penjuru dunia. that was priceless moment. hal yang paling membahagiakan tentunya.. akhirnya saya bisa MANDI! Labuan Bajo adalah titik transit jika kalian Kembali membahas tentang Labuan Bajo, Sekali mereka tersenyum, hilang sudah neraka di wajah mereka!
jika kalian berkunjung kesini coba untuk tersenyum dan senyuman kalian tadi akan dibalas dengan berkali-kali lipat. sayangnya saya cuma menghabiskan 2 hari di Labuan Bajo, karna sebenarnya begitu banyak tempat yang epic disini seperti Desa Wae Rebo, Kenawa Island, Batu Cermin, Ruteng, serta masih banyak lagi. Indonesia timur adalah negeri yang luar biasa indahnya. Perjalanan ini juga membuat saya sadar bahwa para pemimpin Begitu banyak rakyat yang bekerja untuk tetap menjaga tenun kebangsaan. Saya jadi ingat obrolan singkat saya dengan mas Pandji Pragiwaksono Bayangin kalau daerah-daerah lain di Indonesia yang tidak semaju Jakarta, Kenyataan sebenarnya adalah pemerintah membiarkan ini semua terjadi, dengan ini saya akhiri tulisan perjalanan saya di Indonesia timur "Indonesia adalah tanah dan air, jelajahi tanahnya,
|
You are subscribed to email updates from Makanan pelik di Labuan - Google Blog Search To stop receiving these emails, you may unsubscribe now. | Email delivery powered by Google |
Google Inc., 20 West Kinzie, Chicago IL USA 60610 |
No comments:
Post a Comment