Thursday 14 August 2014

<b>Labuan</b></b> - Blog <b> - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger - Blog Makanan di Labuan

<b>Labuan</b></b> - Blog <b> - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger - Blog Makanan di Labuan


<b>Labuan</b></b> - Blog <b> - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger

Posted: 28 Jun 2014 01:08 AM PDT

NIK Ahmad Farez Nik Gahazali bersama isterinya, Syarena Mohsin menunjukkan Chicken Chop RSE, salah satu hidangan istimewa di restoran mereka.


KELANTAN sememangnya terkenal dengan pelbagai jenis juadah dan masakan yang enak. Justeru itu, bukan mudah untuk memperkenalkan menu baru bagi menembusi pasaran dan selera rakyat di negeri ini.

Namun seorang ahli perniagaan, Nik Ahmad Farez Nik Ghazali, 41, mencuba sesuatu yang berbeza dengan 'budaya' makanan masyarakat di negeri ini apabila memperkenalkan Soto Labuan dan Soto Brunei sebagai menu utama di Restoran Sauh Emas, Kota Bharu, Kelantan.

Restoran yang terletak di Taman Uda Murni itu dibuka pada Ogos tahun lalu, serentak dengan umat Islam menyambut kedatangan bulan Ramadan. Baginya, 1 Ramadan adalah tarikh yang amat sesuai untuk membuka restoran itu sejajar dengan bulan yang paling mulia di sisi Islam.

Biarpun tidak sampai setahun dibuka, restoran itu mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai.

Nik Ahmad Farez berkata, percubaan berani memperkenalkan makanan dari Borneo itu dibuat berdasarkan kebolehan isterinya, Syarena Mohsin, 40, yang berasal dari Wilayah Persekutuan Labuan.

"Setiap kali mengadakan rumah terbuka sempena Hari Raya Aidilfitri dan majlis kesyukuran, isteri saya akan memasak kedua-dua jenis masakan ini dan ia mendapat pujian daripada rakan-rakan.

"Daripada itu, timbul idea untuk membuka restoran ini, selain faktor keluarga saya yang sememangnya menjalankan bisnes berkaitan makanan," katanya kepada S2.

Beliau yang sebelum ini terlibat dalam bidang agensi pelancongan terutama membawa jemaah umrah ke tanah suci Mekah telah mengambil keputusan nekad untuk memberikan sepenuh perhatian terhadap perkembangan restoran tersebut.

"Saya tekad untuk kembali ke kampung halaman selepas 22 tahun berada di Kuala Lumpur. Soto Labuan dan Soto Brunei adalah keistimewaan restoran kami yang mungkin tidak ada di restoran lain di bandar ini.

"Setakat ini, alhamdulillah. Ia mendapat sambutan yang menggalakkan daripada orang ramai dan ternyata orang di sini boleh menerima makanan dari negeri-negeri lain," ujarnya gembira.

Katanya, keistimewaan Soto Labuan adalah ia dihasilkan daripada sup tulang dan menggunakan bihun Labuan yang agak berbeza daripada bihun yang biasa didapati di Kota Bahru.

Sementara itu, katanya, Soto Brunei pula dihasilkan daripada sup daging dan bihun Labuan.

"Di samping dua menu istimewa ini, kami juga memperkenalkan makanan barat kepada pelanggan iaitu Chicken Chop RSE yang menggunakan ramuan dan rempah istimewa.

"Saya amat menitik beratkan kualiti makanan dan cara hidangan. Semua ini adalah hasil pengalaman saya melancong di merata tempat yang saya kutip dan perkenalkan di restoran ini.

Sri Mersing - Blog <b>Makanan di Labuan</b> - Blogger

Posted: 11 Jul 2014 02:20 AM PDT


Dunia dikejutkan apabila tersebarnya berita menerusi internet dan email yang mengatakan sesetengah orang China sanggup memakan bayi.

Memetik laporan The Seoul Times, mereka mengesahkan berita tersebut merupakan fakta apabila menerima beberapa keping gambar yang menunjukkan embrio dan janin bayi dijadikan sup sebagai hidangan kepada manusia.


Wilayah selatan Canton, Guangdong menjadi fokus utama apabila penduduk di sana menikmati sup herba bayi atas alasan ingin meningkatkan tahap kesihatan serta bertenaga sewaktu mengadakan hubungan seks.

Kali ini, sepasang suami isteri yang telah mempunyai dua orang anak gadis sanggup untuk menggugurkan kandungan berusia 5 bulan kerana mengetahui kandungan kali ketiga itu juga adalah perempuan.

Menurut sumber, bayi yang hampir dilahirkan dan mati secara semula jadi mencecah ¥2000. Manakala janin yang digugurkan pula berharga ratusan Yuan. Menurut wartawan tempatan, isu tersebut semakin serius apabila penduduk China amat mementingkan kesihatan serta pengaktifan polisi seorang anak dalam sebuah keluarga.


Bukan itu sahaja, The Next Magazine, sebuah majalah mingguan terbitan Hong Kong mendedahkan, janin dianggap satu makanan tambahan kesihatan dan kecantikan terbaru di China. Tambah mengejutkan apabila sumber memberitahu anggota badan manusia juga boleh dibeli di hospital.

Dalam temubual The Next Magazine dengan salah seorang ahli perniagaan Taiwan, Ms Liu, tujuan dia mengambil 'makanan' tersebut kerana atas kesedaran untuk meningkatkan tahap kualiti kesihatannya.


Tambah Liu, walaupun janin manusia mampu dibeli oleh ramai orang, namun, masih ada senarai menunggu 'waiting list' yang demi mendapatkan janin yang berkualiti.Menurutnya lagi, janin yang berkualiti adalah janin yang lebih matang serta janin bayi lelaki dimana ia disifatkan sebagai 'prime human part'.

Bukan itu sahaja, terdapat juga beberapa kes penyeludupan bayi di China yang berkemungkinan besar dijadikan sebagai sumber makanan kesihatan kepada mereka.

Pihak polis juga pernah menjumpai mayat bayi di dalam sebuah tong sampah yang mengandungi dua badan, empat tangan, dan enam kaki. Mengikut laporan siasatan, anggota badan mayat itu masih lagi baru dan dipercayai diceraikan selepas dimasak.


Kenapa ada segelintir golongan manusia yang sanggup melakukan sebegitu tanpa rasa bersalah?Selepas berlakunya Revolusi Budaya Mao, tahap kemanusiaan serta moral dalam kalangan penduduk di China semakin menurun.

Pada masa yang sama, dominasi Rejim Komunis Cina telah menyebabkan perlakuan dan percanggahan hak asasi manusia berada di tahap tidak normal seperti yang terjadi,kanibalisme. ~mynewshub

Pssttt......
Kaum cina di China memang kejam dan zalim, di Malaysia macam mana pulak?

</b> - Blog <b> - Blog <b> - Blog <b>Makanan di Labuan</b>

Posted: 02 Aug 2014 01:34 AM PDT

first time ke labuan. tentunya sangat teruja, tp ada masalah sikit pula bila flight delayed. sepatutnya naik belon pukul 11.50 tapi pukul 1 baru naik. penerbangan kl - labuan menaiki boeing 737 mengambil masa selama 2 jam 30 minit. kami dijamu nasi beryani, em x selera makan sgt. layan air je. 

sampai di labuan. wah. comel je airport, tp jgn x percaya ia international airport. keluar airport terus jumpe orang pd kg sg labu. incik muzaide, marni & din. hallo... dapat jumpe sekali owner kereta sewa kami, reen. destinasi pertama - homestay   tp x boleh chk in lagi, sebab owner homestay ni dj labuan fm. incik tgh on air, jadi kami terus ke pd kg sg labu dulu. kawasan pd di tepi pantai. wah... agak panas ye di sini, tp ada wifi. seronok sikit la kan. hehehe. 

selesai perbincangan serba ringkas. kami kembali ke homestay dah chk in. rumah incik dj besar jua, bilik kami di bahagian depan sebelah kanan rumah beliau (pandangan dari jalan utama). bilik agak besar, boleh memuatkan 7-8 orang, ada air cond, ada air sejuk dan panas. cuma tiada water heater. kalau mandi, sgt sejuk. brrr...

selesai cerita pasal homestay, kita cerita pasal makan. makanan pertama kami cuba di sini ialah ketam butter milk. bunyi pelik, apa kata kita cuba. lokasi makan kami adalah di anjung ketam, tanjung aru. minimum order di sini ialah 300 gm. jadi kami makan ketam & udang masak steam. sebab kat sini style dia ada 4 kedai ala2 medan selera gitu kan. tp kite order makanan di kedai kite makan saja. ok la jua makanan, cuma servis lambat sikit. mungkin kita dtg awal sgt kut - around 5 lebih. 

habis makan, rehat dan prepare utk training esok. training kami ternyata perkara biasa sahaja. maklumlah dah pakar. hee. 7 orang peserta, macam2 karenah. gelak saja. hahaha. mkn tgh hari pertama. kfc saje. em, ke bandar labuan. macam di zaman 80-an. sempoi saja. jalan2 sekejap di pantai sambil membaca sedikit sejarah labuan. menarik. selesai training, kami ke bandar sekali lagi. o'o kedai byk yg dah tutup. masa tu baru pukul 6.30 macam tu. hari sudah malam. kami pun makan dah rehat. 

esoknya. kami ada masa utk shopping sekejap. kami ke bandar. lokasi : bazar labuan. shopping sikit beberapa barang menarik yg ada antaranya tshirt labuan, fridge magnet, key chain. lain2 benda biasa juge seperti di tempat2 lain. seronok shopping, tahu2 kereta sewa kami disaman. alahai, pacik polis, kamu memang mengecewakan. xpe, redho saja. seterusnya kami melepak jap di dataran labuan dan kemudian ke muzium chimney. ada peninggalan sejarah arang batu di sini. laluan pulang kami menandakan kami sudah pusing bahagian hujung labuan. terbaik bukan. 

training hari kedua, kami memanfaatkan training dgn aktiviti. sampai la ke pukul 6 ptg. sempat juge bergambar beramai2. tak dilupakan survenir utk kami. wee. terima kasih warga pd kg sg labu. jumpe kamu lagi nanti. terima kasih atas perkongsian perkara menarik, makanan menarik serta mengembirakan kami sepanjang kami di labuan. 

petang ni, melepak sekejap di peace park. tempat ni nama damai. ada beberapa peninggalan sejarah juga di sini. cik cak sekejap di tempat penyerahan ni. ok. lapar makan di medan selera. makan kepak ayam & mee grg. layan... selesai makan2 balik n pergi bataras store. cari makanan sikit. hee

last night kat labuan. lepak tgk picture. gelak2 kan gambar. hee smp time, tidur. esok nak jalan jauh kan. bangun pagi, siapkan beberapa kerja n bersiap utk ke kk. cubaan utk bayar saman tidak berjaya. kami jalan2 di dataran walk sambil breakfast. kenyang, kami terus ke airport. airport labuan ni agak bosan jua. hanya ada mcd, old town n beberapa kedai makan, coklat n perfume. flight kali ni on time. terbaik. ok jom ke kk. smp di kk, kami update balik ye. 

indah. langit merah di labuan. 


Blog Rasmi Jabatan Muzium Malaysia - Blog <b>Makanan di Labuan</b>

Posted: 30 Jun 2014 01:41 AM PDT

MUZIUM CHIMNEY....simpan sejarah industri perlombongan arang batu

SELAIN televisyen, radio dan internet, muzium antara medium perantaraan popular digunakan sebagai tempat menyimpan sejarah atau saluran maklumat tepat kepada masyarakat.

Namun, perubahan masa dan arus kemodenan merentasi zaman menyebabkan sesetengah masyarakat semakin meminggirkan muzium yang dianggap tidak penting dan terpaksa keluar untuk mengunjunginya berbanding teknologi sedia ada yang hanya menggunakan hujung jari sebagai sumber rujukan.

Keadaan ini menyebabkan orang ramai semakin kurang mengunjungi muzium, apatah lagi tiada publisiti, terutama bagi menarik minat golongan muda.

Justeru, sebagai alternatif mengajak semula orang ramai mengunjungi muzium, Muzium Negara dengan kerjasama Jabatan Muzium Malaysia Wilayah Labuan mengadakan program Jom Santai bersama media dan Pengusaha Industri Pelancongan Labuan yang diadakan di Wilayah Persekutuan Labuan, Sabah.

Program yang diadakan tiga hari dua malam itu turut disertai Timbalan Ketua Setiausaha (Kebudayaan) Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Abdul Ghaffar Abdul Tambi, Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia, Datuk Ibrahim Ismail dan wakil media.

Ia diadakan sebagai langkah mewujudkan semula minat masyarakat mengunjungi muzium yang sememangnya tempat peninggalan dan menyimpan sejarah.

RASA....penduduk menunjukkan makanan tradisional masyarakat tempatan kepada Ghaffar (dua dari kanan)

Lawatan ke tiga muzium utama di Labuan iaitu Muzium Marin Labuan, Muzium Chimney dan Muzium Labuan selain Muzium Negara memberi pengalaman dan perspektif berbeza mengenai Wilayah Persekutuan Labuan.

Sebagai contoh, Muzium Labuan yang kaya dengan sejarah dan kebudayaan. Dilengkapi dengan teknik pameran yang pelbagai dan menggabungkan panel grafik teks dan gambar, kiosk maklumat, persembahan cahaya di samping bunyi, pameran sentuh serta sistem audio visual.

Lawatan ke tiga muzium utama di Labuan iaitu Muzium Marin Labuan, Muzium Chimney dan Muzium Labuan selain Muzium Negara memberi pengalaman dan perspektif berbeza mengenai Wilayah Persekutuan Labuan.

Sebagai contoh, Muzium Labuan yang kaya dengan sejarah dan kebudayaan. Dilengkapi dengan teknik pameran yang pelbagai dan menggabungkan panel grafik teks dan gambar, kiosk maklumat, persembahan cahaya di samping bunyi, pameran sentuh serta sistem audio visual.

Pada awal penubuhannya, kakitangan JMA membabitkan tiga pegawai iaitu kurator merangkap Pengarah, Pembantu Muzium dan Jurufoto.

Antara objektif awal penubuhan muzium berkenaan ialah membuat penyelidikan mengenai sejarah Labuan, adat resam, kebudayaan serta flora fauna di perairan Labuan.

Menurut Abdul Ghaffar, muzium adalah institusi penting yang berperanan menyebarkan ilmu pengetahuan kepada orang ramai mengenai sejarah, budaya dan alam semula jadi.

"Senario kehidupan masyarakat masa kini berbeza dengan dulu. Terlalu banyak pilihan tempat mengisi waktu lapang seperti taman tema, kompleks membeli-belah dan pusat permainan video.

"Fenomena ini menjadi cabaran kepada muzium untuk bersaing. Disebabkan faktor itu, usaha konsisten perlu dilaksanakan bagi terus menghidupkan muzium supaya tidak terus sepi di samping memerlukan publisiti.

"Program bersama media seperti ini dilihat sebagai wadah kerana secara tidak langsung melalui media, orang ramai akan tahu mengenai kewujudan muzium yang dapat dijadikan tarikan pengunjung," katanya.

Selepas tamat di Muzium Labuan, rakan media dibawa pula ke Muzium Marin Labuan yang terletak di Kompleks Sukan Laut Antarabangsa Jalan Tanjung Purun. Menariknya, muzium ini satu-satunya muzium bertemakan hidupan laut yang ada di Malaysia.

Ada 14 akuarium dan kolam sentuh yang membolehkan pengunjung merasai pengalaman menyentuh hidupan laut seperti tapak sulaiman, belangkas, siput, udang serta kerang selain lima seksyen dipamerkan mengikut kronologi habitat.

Muzium Marin Labuan turut mempamerkan tulang anak ikan paus Indian Fin Whale berusia 110 tahun yang pernah dipamerkan di Muzium Nasional Singapura sebelum dihantar ke Muzium Negara pada 1972.

LAMA...tulang anak ikan paus Indian Fin berusia 110 tahun

Kumpulan media kemudian dibawa ke Muzium Chimney yang berfungsi sebagai muzium tapak mempamerkan sejarah awal Tanjung Kubong, sejarah perlombongan arang batu sejak 1847 dan sejarah Chimney.

Antara yang diceritakan adalah pembinaan Muzium Chimney bermula 25 Januari 1999 dan siap pada 29 Ogos 2000. Reka bentuk bangunan pula bercirikan sekolah zaman kolonial di Labuan manakala kerja konservasi Menara Chimney bermula Ogos 1997 dan siap sepenuhnya pada Oktober 1999 yang dirasmikan Ahli Parlimen Labuan, Datuk Suhaili Abdul Rahman pada 26 Oktober 2002.

Selain muzium, ada juga menara Chimney yang masih dianggap misteri oleh penduduk setempat kerana fungsinya yang belum diketahui hingga kini serta kerja ekskavasi arkeologi.

Menariknya, tiada yuran dikenakan kepada pengunjung untuk memasuki muzium di samping tiada tempoh melawat ditetapkan.

Pengunjung turut bebas mendapatkan maklumat di samping layanan baik daripada pegawai yang ditugaskan memberi bantuan jika diperlukan.

Sementara itu, Ibrahim berharap penyertaan media dalam mempromosikan aktiviti muzium dapat menyalurkan maklumat berguna kepada masyarakat mengenai kepentingan muzium.

"Kita sangat menghargai media yang mengikuti program kali ini kerana peranan mereka bukan saja paling penting, malah sebagai sumber rujukan masyarakat tidak kira sama ada media elektronik mahupun media cetak.

"Diharap program seperti ini dapat membantu menarik semula orang ramai supaya lebih kerap mengunjungi muzium bersama keluarga kerana banyak sejarah dan maklumat berguna perlu diterapkan kepada anak muda yang semakin kurang mengunjungi muzium," katanya sewaktu ditemui media selepas tamat program.

Dalam masa sama, Jabatan Muzium Malaysia akan mengadakan pameran sepanjang tahun ini seperti pameran Orang Asli di Muzium Negara, pameran mamalia Malaysia di Muzium Alam Semula Jadi Putrajaya, pameran Koleksi Lukisan Cina di Galeria Perdana dan beberapa pameran lain.

No comments:

Post a Comment

Post Popular